Expo Keerpunt WAR


1-Dome
We hadden allebei een sterrendeken,
De longlegged princess en miss loona ook.
In de vervallen dome sliepen wij nu al een aantal weken (zolang je nog van het bestaan van dagen of weken kon spreken )
Onze dromen gingen over de storm die zou gaan liggen…


2-De groene willie wortel
portret van Erik Groen

3-Valdemar bijen
Nu het weer rustig is merkt Valdemar dat het gezoem luider is geworden. De takkenhut is bijna in het hoogste topje van de beuk aangekomen. Het gezoem zwelt verder aan en Valdemar voelt z’n hele lijf mee trillen. Oei, het kietelt. Nu ziet Valdemar waar het vandaan komt, het zijn bijen. Honderden, duizenden bijen vliegen af en aan van een soort bal die aan een tak zit. Als gehypnotiseerd kijkt Valdemar naar het tafereel, het gezoem is veranderd in een trilling die zijn hele lichaam ontspant. En op de achtergrond hoort hij een deuntje. Het deuntje komt van duizenden kleine stemmetjes die zingen: “De koningin, de koningin, daar moet honing in. De koningin, de koningin, daar moet honing in”. Valdemar luistert aandachtig naar het altijd maar herhalende en toch ook veranderende deuntje. Minuten, een kwartier, misschien gaat er een uur voorbij. Valdemar voelt zich steeds meer en meer erbij. Bij de bij er bij, hij giechelt in zichzelf. Daar in de top van die gigantische beuk heeft hij een fenomenaal uitzicht. Het is fantastisch hoe ver hij kan kijken, kilometers. En overal ziet hij boomkruinen. De bijen vliegen van hier naar alle andere bomen. De blaadjes zijn fris groen en sommige bomen zijn prachtig gekleurd door bloesem. Dit samen met de suikerspin wolken doet Valdemar zijn adem inhouden. -Erik Groen

4-Poisened dreams
Laying down on the forest floor
I am dreaming my poisened dreams
About small insects buzzing in my head
Fireflies exploding in green yellow blue smog
Frogs try trippy tunes trough the city
Its turning its turning and i hear
Sirenes sing songs for the police
Those who do not care about this ecocide
Saving the earth is not their fight
It is our fight and we will fight it with music tonight
Laying down on the forest floor
And all we want is more


5-Dragonwagon en Pipi

6-Huisje op de berg

7-Valdemar eekhoorn
Hoog boven hem uit torent een gigantische beuk, zo’n rossige die je gerust magistraal mag noemen. “Hoi grote boom, ben jij zo aan het zoemen?” fluistert Valdemar. Hij voelt zich even ontzettend klein. Als antwoord begint de boom te ritselen. Eerst lijkt het de wind maar dan ziet Valdemar een hele dikke tak van boven naar hem toe buigen. Het ritselen verandert in een hoog gegiechel en de tak schudt en kronkelt naar hem toe. Valdemar wil vluchten maar de boom is snel en omringt hem met takken en bladeren, er kriebelt van alles, ieh! Met een gil springt hij op en weet zich gelukkig goed vast te houden als de hele takkenhut terug de boom in zwiept onder het geluid van krakerige gelach. De grond verdwijnt draaiend in de verte.

Valdemar voelt iets in zijn nek kriebelen en met een bliksemsnelle reactie grijpt hij het stevig beet. “Au au au!” pardoes laat hij weer los. Van achter Valdemar vandaan springt een kleine eekhoorn tevoorschijn. Het beestje heeft zijn staart in zijn voorklauwtjes en kijkt er pijnlijk naar. “Au au au, en ik had al zo’n dikke rode staart”. Met een schuin kopje spiekt de eekhoorn naar Valdemar. “Geintje, há, daar had ik je mooi hè?” De eekhoorn rent bliksemsnel een paar rondjes om een stammetje en springt op een tak boven Valdemar.
-Erik Groen

8-Wolfwind
Illustratie prozagedicht’Hongerige wolf’ Bill Mensema

9-Valdemar en roodborst
Buiten is het spookachtig mooi, het is het krieken van de dag. Het geluid van vogels komt werkelijk van alle kanten. Het is alsof honderden zangers de dag verwelkomen met gedichten die spontaan opwellen. Ze zingen over de mooie luchten waarin wolken zo zoet als suikerspinnen zweven, over stroperige slierten mist die uit de vijvers wegvluchten en over de heerlijke geuren van vochtige aarde. Binnenin Valdemar welt een geluid op, een warme toon die langzaam naar beneden zakt in gerommel. Als een kat rekt hij zich uit en het zachte mos kriebelt onder zijn blote handen en voeten.

Rustig komt hij overeind. Hij wil net in de touwbrug naar het speelbos klimmen als er naast hem iets beweegt. Heel dichtbij, op nog geen meter afstand, zit op een dun takje een dikke roodborst die hem nieuwsgierig aankijkt. -Erik Groen

10-Boothuisje

11-Exit a.s.a.p.

12-Later als ik groot ben
Hoe zal het zijn als ik later groot ben?Heb ik dan een huisje in een boom, met een schommel en schaapjes, en is mijn buurman die in een molen woont dan de man waar ik van hou?

13-Be well
When the world is sick
Can no one be well?
But I dreamt we were so beautiful and strong


14-Grmbl
Kra gaat door

15-Winterspinnen

16-Leaves are falling

17-Rudy

18-Ecosystem

19-Reuzen:
De jongen ligt naast de laarzen
van zijn vader en wacht op de reuzen

hij slaapt nog een paar uur
en neemt een zaklamp mee
want reuzen wonen in het donker

ze worden pas echt gevaarlijk
als ze op blote voeten door de heide
langs de slangen lopen

een vader van het onland
vol met dorpsfeesten
zoekt vaak naar nieuwe laarzen

Kasper Peters

20-Stormvogel